© 2014 Rotary Club Buzias. Toate drepturile Rezervate. Link-uri Harta Site Contact
Este situat in vestul Romaniei, la 30 km de municipiul Timisoara si 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat de drumul judetean DJ 592 si de calea ferata Timisoara Buzias Lugoj. Declarat localitate balneara inca din anul 1819, orasul propriu zis se desfasoara pe terasa superioara a Timisului, la contactul dintre Campia Banatului de Est si dealurile banatene Dealul Silagiu, in partea de sud est a celui mai mare judet al tarii, judetul Timis (8.678 km2 suprafata sau 3,6% din teritoriul Romaniei).
Localitatea este cunoscuta din timpul romanilor prin fostul castru roman AHIHIS si prin existenta izvoarelor de acid carbonic;1321 consemnarea documentara cu denumirea Buzias; 1716 figura sub numele Buzieschi fiind locuita de iobagi romani; 1811-1815 inceputul revalorificarii izvoarelor de apa minerala; 1890 resedinta de district cu 2629 locuitori;1921 centru de plasa cu 2923 locuitori.
Apele minerale ocupa un loc foarte important, dat fiind rolul lor in dezvoltarea social economica a orasului statiune Buzias.Una dintre legendele locale afirma ca la inceput satul Buzias era rasfirat. Ici, colea se ridica cate o casa construita din barne, acoperita cu paie si trestie. Ocupatia de baza a locuitorilor era munca pamantului si cresterea animalelor. in intreg hotarul asezarii era mare lipsa de apa de baut. La un singur salas, asezat intr o padurice frumoasa, exista apa buna, in apropierea casei in care locuia mos Bizies, un batran bun si sfatos. Satenii au baut apa de la izvorul mosului si gustul acrisor si racoritor al ei a facut ca numarul lor sa creasca. Cu timpul tot mai multi sateni si au mutat locuintele langa izvorul cu apa acrisoara. Locul izvorului era in parcul statiunii, iar urmasii batranului sfatos, cu timpul, au dat numele asezarii de Bazias, asa cum si astazi o pronunta banatenii. in memoria lui, in anul 1984 s a amenajat buveta Izvorul mos Bazies care are pe soclul vestic notata succint legenda batranului, iar pe cel estic indicatiile terapeutice ale apelor provenite de la izvor. Potrivit documentelor din arhiva statiunii, prima analiza chimica a apelor minerale a fost realizata in anul 1805, fiind printre primele efectuate in tara noastra asupra acestui tip de ape cu continut ridicat de dioxid de carbon (1311,6 mg/litru), calciu, fier, natriu. in contextul acestor considerente se poate aprecia ca descoperirea stiintifica a zacamantului hidromineral de la Buzias a avut loc in anul 1805, an cu care incepe si cercetarea lui, devenind astfel cel mai cunoscut zacamant hidromineral carbogazos din vestul tarii.
Asezat in sud vestul tarii, intr o regiune de tranzitie deal campie piemontana, orasul statiune Buzias se caracterizeaza printr un regim climatic temperat continental moderat, cu caractere de trecere intre climatul continental si cel mediteranean, sub influentele maselor de aer propagate dinspre Marea Mediterana. Evolutia anuala a temperaturii se caracterizeaza printr o periodicitate simpla, regimul termic fiind moderat, cu o medie anuala de 10,5°C.